Navigation Menu+

Hvad er Advent?

Advent hører sammen med jul. Det er tradition, at man de fire søndage før jul fejrer advent i Danmark ved, at tænde lys i adventskransen. Advent kommer af det latinske adventus, der betyder ankomst. På den måde kan advent ses i mange vestlige kristne kirker, og i mange vestlige, men ikke nødvendigvis kristne hjem, som en slags venten på fejringen af Jesu fødsel.

Første søndag i advent er kirkeårets nytårsdag. Advent er en traditionsbunden tid, nøjagtig som julen er. Den symboliserer både Jesu fødsel og hans første kommen på jorden, men den skal også symbolisere en venten på Jesu anden kommen på jorden i mange lande.

Adventskransen er ikke en kristen juletradition, men en tradition, der stammer fra Tyskland, hvor den ikke havde noget med kristendom at gøre, og som blev indført i Sønderjylland, da Sønderjylland var tysk. Dog fik adventskransen først sit store gennembrud i Danmark under anden verdenskrig, hvor man tændte lys som symbol på frihed.

advent2Mange folk i Danmark fejrer også advent med en adventskalender. Det vil sige en gavekalender, hvor man får en gave på hver af de fire søndage, der leder op til jul. Disse gaver erstatter i flere hjem pakkekalenderen, hvor man får en gave hver dag i de 24 dage, man venter på juleaften. Adventsgaver er ofte lidt større end pakkekalendergaver. På norsk og på svensk hedder en julekalender en adventskalender, derfor er flere producenter af julekalendere begyndt, at kalde dem adventskalendere, fordi det er nemmere kun, at have et navn til kalenderen. Men det kan godt forvirre lidt, at en julekalender nu hedder en adventskalender og at en adventskalender både er en lågekalender med 24 låger og en gavekalender, hvor man får fire gaver.

Fordi advent er en forventningens tid og en tid, der handler om, at glæde sig og at tælle ned til jul, er mange af adventstraditionerne forbundet med det, at vente. I kirken synger man adventssalmer og læser om forventningen om, at Jesus skal komme. Dog har mange kirker taget traditionen med adventskranse og luciaoptog til sig og de fleste kan sikkert ikke huske en tid, hvor adventskransen ikke hang i kirken.

advent3Alle lysene, der tændes i adventstiden skal symbolisere en forventningsfuld venten og en glæde og varme i en mørk tid. I dag tænder man adventskranse i Danmark allermest for hyggens skyld. Vi kan godt lide traditioner og især traditioner, der gør noget hyggeligt og rart. Med til adventstraditionerne hører kalenderlyset, julekalenderen, krybbespillet. Traditionen med, at hænge julestjerne op og sætte julelyskæder op rundt omkring, er også en del af adventstiden.

Dermed kan man sige, at alle de forberedelser vi gør os op til jul alle sammen er en del af adventstiden. Vi er meget glade for traditioner og vi gør alle mulige ting for, at holde traditionerne i hævd. Adventen er både en tid, der hører tæt sammen med religion, og en tid, hvor masser af skikke og traditioner, der ikke har noget med kristendom at gøre er blevet brugt, de er blevet adopteret af både kirker og folk og blevet gjort til en del af den danske juletradition.

Det er også meget passende, at man i en tid, hvor der er mørkt og som regel koldt og vådt, gerne vil gøre noget for, at skabe ekstra meget hygge og varme i hverdagen. En anden tradition, der holder ved i adventstiden, er traditionen med gløgg og æbleskiver. Hvor adventen før var en tid med faste, er det nu en tid, hvor man spiser, MEGET. Gløgg har en meget lang historie, selv antikkens grækere sødede og krydrede vin og skikken har hængt ved og kan i dag slet ikke skilles fra julen og adventstiden. Gløgg hænger i dag sammen med æbleskiver. Æbleskiver er også en gammeldags skik. I 1700-tallet var æbleskiver tynde stykker æbler vendt i mel og æg og stegt i smør og enkelte steder i landet kan man stadig få æbleskiver med et stykke æble i, men de er sjældne.

I løbet af adventstiden bager man også i hundredvis af småkager og klejner. Man laver konfekt, klipper julepynt, hører julemusik og ser krybbespil. Og så er der alle de andre forberedelser, man laver op til jul. Julegaveindkøb, julemaden, der skal købes og tilberedes, juletræet, der skal pyntes og så videre. Jule – og adventstiden er fyldt med så mange traditioner, at man kan blive helt rundtosset.

Submit a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *