Navigation Menu+

Hvor stammer julemanden fra?

Myten om julemanden stammer fra USA og Tyskland. Og det er også her, myten om ham holdes mest ihærdigt i live. I flere årtusinder har julemanden været beskrevet som en mytisk personage, der uddeler gaver til artige børn. Han har gennem tiden ændret både form og karakter, og inkorporeret elementer fra nordisk mytologi og græsk historie, men essensen af ham er den samme.

Vi kender i dag julemanden som en stor tyk mand med rødt tøj og langt hvidt skæg, der kører i en kane trukket af rensdyr hen over himlen. Han besøger alle hjem med børn i og kravler ned gennem skorstenen med gaver i en stor sæk. Det siges, at julemanden har et værksted, hvor en masse nisser hjælper ham med, at lave legetøj til børnene året rundt. På juleaften kører julemanden så rundt i hele verden med gaver til børnene.

Julemanden er en sammenblanding af en masse forskellige myter og historiske figurer. Sankt Nikolaus, der var biskop i en byzantinsk provins, var kendt for, at dele gaver ud til de fattige og han er især kendt som børnenes beskytter, fordi han reddede en fattig mands tre døtre fra, at blive slaver ved, at kaste poser med guld ned gennem mandens skorsten. Den nordiske gud Odin har også haft indflydelse på, hvordan julemanden portrætteres. Odin har langt hvidt skæg og rider på en grå hest og bragte også gaver med sig. Den engelske mytiske figur, fader jul, har også i den grad bidraget til julemanden, som han tager sig ud i dag. Fader jul var en stor mand klædt i grønt tøj, der symboliserede godt humør og som også bragte gaver med sig.

julemanden3Julemanden kommer som regel ned gennem skorstenen. Billedet af en stor, tyk mand, der maser sig ned gennem en lille skorsten er blevet et nærmest kultagtigt symbol. Og dette billede passer faktisk også på Odin, der ofte kom ned gennem skorstene, eller dukkede op i ildstedet.

Således er julemanden altså en mytisk figur, der er blandet sammen af forskellige religioner og fortællinger og i dag er blevet en ikonisk figur, som er helt utænkelig at fjerne fra julens gadebillede. Han indgår i vores historie og i film, sange, eventyr. Han ses på billeder, i reklamer, især coca cola har taget julemanden til sig som en gigantisk del af deres kommercielle propaganda.

Hollywood er også glad for julemanden og har efterhånden lavet film om ham i mange forskellige afskygninger. Julemanden har indtaget stormagasinerne, hvor han sidder på en stol, tilgængelig for alle små børn, der har lyst til, at sidde på hans skød og fortælle, hvad de ønsker sig. Julemanden går rundt på gaden og vinker til alle de mange julegaveindkøbene folk. Og han findes i Føtex og Kvickly, hvor han deler slik ud ved juletid.

Men der er ikke rigtig nogen, der ved, hvor han bor henne. Herhjemme mener vi, at han bor i Grønland. I Sverige menes han at bo i Mora, i Norge bor han i Drøbak, i Finland i Korvatunturi. I USA og Canada siges det, at han bor på Nordpolen og så videre. Hvorom alting er, lever myten om ham i bedste velgående. Ikke mindst på grund af hans enorme kommercielle potentiale.

Mange børn rundt omkring i verden skriver hvert år breve til julemanden. Og i rigtig mange lande har man avancerede metoder, for at sørge for, at børnene får svar. Faktisk er breve til julemanden en enorm opvisning i international brevsending hvert år. I Frankrig modtog det franske postvæsen et år over en million breve til julemanden fra 126 forskellige lande. De børn, der skriver flest breve til julemanden er børn fra Storbritannien, Japan og Polen.

julemanden2På grund af al den hype der er omkring ham, er julemanden gennem tiden blevet brugt i den grad som kommercielt ikon og der er mange kontroverser om, hvorvidt julemanden stadig er en rar og uskyldig julefigur, eller om han er en kapitalistisk skurk. Desuden har der været mange kontroverser om, hvor skadeligt det kan være, at lyve overfor børn om, at der findes en julemand. Flere psykologer har udtalt sig kritisk om, at lyve for børn og bilde dem ind, at julemanden eller nissen eksisterer. For at bilde børn det ind kræver uomtvisteligt en aktiv indsats fra de voksnes side. Og hvordan har børnene det så, når de finder ud af, at deres forældre løj for dem?

Submit a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *